Poznajcie Aurorę Leveroni, znaną jako „Nonna Marijuana” (Babcia Gandzia), która ma w życiu dwie pasje: kuchnia włoska oraz opieka nad rodziną.
Trudno się dziwić, że gdy jej cierpiąca na padaczkę córka odkrywa, że konopie przynoszą znaczną ulgę w jej chorobie, Aurora staje się twórcą zróżnicowanej diety konopnej oraz zagorzałym adwokatem legalizacji marihuany medycznej. Swoimi przekonaniami i doświadczeniem dzieli się z innymi, prowadząc cykl filmów o kuchni konopnej, dostępnych w serwisie YouTube.
W wywiadzie dla Vice staruszka przyznaje, że gotuje od 75 lat, a dopiero od 5 korzysta z „leczniczych liści natury”, jak nazywa konopie. Pierwszą potrawą, jaką przygotowała z użyciem marihuany było masło konopne. Teraz jej popisowym daniem jest kurczak cacciatore w winie z cebulką, grzybami i oliwkami. Plus, oczywiście, wkładka.
Podoba ci się? Polub nas
Żeby dodać konopi do potrawy używa masła, oliwy, oleju kokosowego i oczywiście konopi – ale ostrożnie, bo to silny, leczniczy produkt. Jak sama mówi, zawsze zaczyna od niewielkiej ilości i zwiększa dawkę aż znajdzie tę najodpowiedniejszą dla danego pacjenta. Czyli wszystko w granicach zdrowego rozsądku.
Spytana o tajemnicę swojej długowieczności Nonna przyznaje, że wychowała się w czasach, gdy żywność była wolna od wszelkich sztucznych barwników czy konserwantów. Dzięki temu jej układ odpornościowy działa bez zarzutu. A czy Babcia Gandzia kiedykolwiek paliła marihuanę? ”To nie dla mnie”, kwituje. ”Ja po prostu uwielbiam gotować z jej dodatkiem”.
A jakie cuda wychodzą spod jej rąk możecie zobaczyć oglądając pierwszy odcinek Bong Appetit:
Źródło: David Bienenstock, Vice