Dziś rusza sprzedaż książki zatytułowanej „Konopie i marihuana w kuchni”, która kompleksowo opisuje właściwości oraz wykorzystanie konopi do celów kulinarnych. Książka zawiera 30 przepisów na dania z konopiami siewnymi i 30 na dania z konopiami indyjskimi (marihuaną). Są to zarówno przepisy na produkty bazowe i domowe ekstrakty z konopi jak i receptury wykorzystujące je jako składniki dań. Oprócz przepisów książka zawiera informacje teoretyczne dotyczące właściwości konopi i ich wpływu na ludzki organizm. Autorka książki, Małgorzata Szakuła porusza w niej aspekt stosowania konopi do celów profilaktycznych, medycznych oraz rekreacyjnych.
Dla kogo jest ta książka?
To podręcznik zarówno dla amatorów jak i pasjonatów konopi i zdrowego stylu życia. Wprowadza czytelnika w świat tej wyjątkowej rośliny wyjaśniając podstawowe różnice między konopiami siewnymi oraz indyjskimi, odkrywając przed nim ogromny potencjał ich wykorzystania, w końcu, prezentując mnogość zastosowań kulinarnych różnych części rośliny. W związku z tym jest to odpowiednia pozycja zarówno dla pacjentów medycznej marihuany, użytkowników rekreacyjnych, szefów kuchni czy właścicieli punktów gastronomicznych.
Rozdział IV powstał z myślą o pacjentach medycznej marihuany
Część książki poświęcona konopiom indyjskich jest dedykowany pacjentom medycznej marihuany, którzy wciąż nie mogą liczyć na wyciągi medyczne z suszu medycznej marihuany dostępnego w Polskich aptekach. Pacjenci znajdą w książce kompleksowy przewodnik po procesie przetworzenia medycznego suszu konopi, przygotowania domowych ekstraktów na jego bazie i następnie stosowania ich w posiłkach. W książce znajduje się kilka różnych receptur na ekstrakty z marihuany (na przykład w oleju, alkoholu czy mleku), informacje dotyczące obliczania potencji ekstraktu i końcowej dawki THC zawartej w posiłku, a także prawidłowego stosowania ich podczas przygotowania posiłków.
Jakie przepisy zawiera książka?
Przepisy zawarte w książce są odpowiednie dla osób na różnych dietach, są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Dania są różnorodne i dość wyszukane, użytkownicy rekreacyjni też znajdą coś dla siebie. Posiłki z rozdziału „Marihuana w kuchni” nadają się także do serwowania pacjentom medycznej marihuany, gdyż zostały skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność kannabinoidów ale też dostarczać innych substancji aktywnych.
Przykładowe przepisy, które znajdziemy w książce:
- Wołowe pulpeciki z trawą cytrynową i nasionami konopi
- Wegański serniczek konopny z matcha
- Konopny krem czekoladowy do pieczywa z CBD
- Wegański koktajl mleczny z likierem kawowym, bananem i nalewką z marihuany
- Kruche czekoladowe ciasteczka z orzechem pekan i masłem z marihuany
- Risotto z grzybami, suszonymi pomidorami, białym winem z dodatkiem przyprawy z konopi indyjskich
Co jeszcze znajdziemy w książce?
Oprócz przepisów, pozycja zawiera dużą dawkę wiedzy bazującej na aktualnych badaniach naukowych na temat właściwości konopi siewnych oraz indyjskich, porusza aspekt stosowania konopi do celów profilaktycznych, medycznych oraz rekreacyjnych. Prezentuje szerokie spektrum substancji odżywczych i leczniczych zawartych w konopiach i wyjaśnia mechanizm ich działania na ludzki organizm.
Jak wygląda książka i jak można ją kupić?
Autorem książki jest konopna aktywistka i infuencerka, Małgorzata Szakuła, znana z projektu Konopie w kuchni, prowadząca bloga Smiling Spoon. Książka będzie dostępna w formacie B5, w twardej oprawie, po 1 lutego 2021, wtedy planowana jest jej data premiery. Książkę będzie można nabyć wcześniej, już od 16 grudnia, w przedpremierowej sprzedaży na stronie autorki www.smilingspoon.pl. Do końca roku będzie dostępna w promocyjnej cenie -50% od ceny detalicznej. Po premierze książka będzie dostępna w wybranych księgarniach i punktach na terenie całego kraju.
Cannabis News jest patronem medialnym książki. (Materiały partnera)