Jednym z najzdrowszych sposobów przyswajania kannabinoidów zawartych w konopiach jest sporządzanie ekstraktów z różnych części roślin (liści, łodyg lub kwiatostanów) i spożywanie ich jako dodatek do potraw. Paląc konopie, do krwioobiegu przedostaje się jedynie ok. 30% substancji aktywnych, które działają szybciej i słabiej, dodatkowo dym wpływa drażniąco na drogi oddechowe i jest toksyczny. Efekt terapeutyczny jak i rekreacyjny jest znacznie silniejszy w przypadku produktów ekstrakcji spożywanych z pokarmami, np. masła czy oleju konopnego. Pamiętajmy o tym szczególnie w przypadku osób, które nie miały jeszcze styczności z THC i nie mają zbudowanej tolerancji (takim osobom odradzam spożywanie masła).
Jak wykorzystać masło konopne? To idealny produkt do wypieków, zup, sosów, nadaje się także do spożywania na zimno, np rozsmarowane na pieczywie. Dziś poznacie przepis na magiczne, konopne ciastka, które nie dość, że są bardzo zdrowe to jeszcze dostarczą Wam wielu niezapomnianych chwil ;). Zaczniemy od ekstraktu w postaci masła konopnego, który wykorzystamy potem w przepisie na konopne ciastka.
Do przygotowania takiego wywaru nie potrzebujesz specjalnego sprzętu. Masło konopne zrobisz we własnym domu, do jego przygotowania będzie Ci potrzebny:
- duży garnek (ok 3l)
- duże, metalowe sitko (które nie zanurzy się w garnku, tylko oprze się na jego brzegach)
- małe metalowe sitko
- niewielki szklany słoik lub miseczka
- gaza
- 5 dużych łyżek oleju kokosowego
- 3-4 gram suszu konopi (polecam odmiany Cannabis Sativa, ich pobudzające właściwości będą zwielokrotnione).
Jak przygotować masło konopne (wersja 1):
1. Kwiaty konopi drobno zmiel lub posiekaj nożem a następnie upraż na suchej patelni około 2 min.
2. W garnku zagotuj kila litrów wody, wstaw do niego sitko w którym umieścisz miseczkę z olejem.
3. Rozpuść olej i dodaj do niego zmielone kwiatostany. Gotuj 2-3h pod przykryciem by uzyskać jak najwyższą temperaturę.
4. Zdejmij masło z ognia, powinno być lekko zielone i pachnieć śmietanką. Przecedź olej przez sitko z gazą lub serwetką, wyciskając dobrze cały tłuszcz z ziela.
5. Schowaj masło do lodówki do stężenia na około 30 – 40 min. Po tym czasie masło jest gotowe. Powinno być spożyte w ciągu 3-4 dni.
Jeśli nie posiadasz dużego i małego sitka, ani nawet dużego garnka, nie martw się, możesz przygotować masło w mniejszym garnku. Będziesz potrzebować:
- mały garnek
- niewielki szklany słoik lub miseczka
- gaza
- 5 dużych łyżek oleju kokosowego
- 3-4 gram suszu konopi (polecam odmiany Cannabis Sativa, ich pobudzające właściwości będą zwielokrotnione).
Jak przygotować masło konopne (wersja 2):
- Kwiaty konopi drobno zmiel lub posiekaj nożem a następnie upraż na suchej patelni około 2 min.
- W rondelku połącz wodę z olejem kokosowym i na małym ogniu rozpuszczaj go ok 5-7 minut. Najważniejszym etapem jest tu jak najpowolniejsze rozpuszczanie się oleju, bez przypalania go.
3. Dodaj susz konopny do rozpuszczonego masła i dokładnie mieszaj drewnianą łyżką.
4. Tak nasączony susz i masło musi gotować sie ok 2h na malutkim ogniu, na najmniejszym możliwym płomieniu. Nie można dopuścić do zbrązowienia masła lub konopi.
5. Zdejmij z ognia i zostaw masło do stężenia. Kiedy to nastąpi tłuszcz z ekstrakcji sam oddzieli się od wody, wtedy przełóż go do oddzielnego pojemnika i schowaj do lodówki na 30 – 40 min.
Skoro mamy już masło zabieramy się za pieczenie ciasteczek.
Ciastka konopne z figą
Składniki:
- 1 szklanka mąki konopnej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej
- 3 żółtka
- masło extra 200 g (można zastąpić olejem kokosowym)
- masło konopne 50 – 100 g*
- 5 łyżek miodu
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 0,3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 stołowe łyżki kakao
Czas przygotowania: ok 30 min
Przygotowanie ciastek konopnych
Figi umyć, pokroić w plastry. Pozostałe składniki połączyć w wysokim naczyniu i zagnieść ciasto do uzyskania gładkiej masy. Uformować ciastka wedle uznania i wielkości, następnie nałożyć na każde plasterek figi. Ciastka piec 15 min w temperaturze 190 stopni C. Spożywać po ostygnięciu.
*Im więcej masła dodacie do ciastek, tym silniejszy efekt terapeutyczny i rekreacyjny osiągnięcie. Na początek polecam wszystkim zrobić testy z niewielką ilością w domowym zaciszu 😉
Na zdrowie! 🙂
Małgorzata Szakuła
Oświadczenie autora:
Niniejszy materiał zawiera informacje o wykorzystaniu substancji zabronionej na terytorium Polski, tj Konopi Indyjskich. Autor oświadcza, iż proces przygotowania przepisu, jak i cała dokumentacja zostały zrealizowane na terytorium Holandii, zaś produkty do przepisu nabyte w Amsterdamie. Materiał ma na celu szerzenie wiedzy i świadomości na temat różnego zastosowania konopi, nie zachęca nikogo do łamania prawa.
ile w końcu tej wody w wariancie 2 przepisu na masło konopne, bo przepis niejasny, nie określono ilości wody?
Comments are closed.