Składniki:
- 150g herbatników, markiz,
- łyżka migdałów w proszku,
- skórka z połowy pomarańczy,
- 2-3 łyżki cannabutter,
- 500g jogurtu naturalnego,
- 250ml śmietany z marihuaną 36%,
- 3-4 łyżki żelatyny,
- 6 nektarynek,
- 3 świeże morele,
- 4-5 łyżek cukru,
- pół łyżeczki pasty waniliowej,
- sok z połowy cytryny
Ciastka drobno kruszymy, najlepiej w blenderze. Dodajemy do nich migdały i startą skórkę z pomarańczy. Roztapiamy masło i dolewamy do pokruszonych ciastek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy ciastkami foremkę w której będzie robione ciasto. Trzeba dobrze ubić, żeby spód był zwięzły i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Spód jest gotowy, wystarczy tylko odłożyć na bok, żeby ostygł.
Podoba ci się? Polub nas
W blenderze miksujemy śmietanę, cukier i dwie nektarynki. Następnie przelewamy wszystko do dużej miski i dodajemy resztę składników (sok z cytryny, pastę waniliową i jogurt). Całość bardzo dokładnie mieszamy. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i odstawić, by spęczniała.
W tym czasie kroimy resztę owoców i układamy na spodzie. Możecie je skarmelizować np. w miodzie pitnym. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostrożnie połączyć z masą jogurtową i wlać ją do foremki. Ciasto przykryć folią i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.