Składniki na ciasto (8-10 tartletek o średnicy ok. 12cm):
- 300g mąki pszennej,
- 150g zimnego masła, możecie użyć cannabutter,
- 80g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- odrobina zimnej wody
Robienie domowego ciasta nie jest konieczne, Można pójść na łatwiznę i kupić gotowe, czy też poprosić mamę lub babcię. Jestem przekonany, że z chęcią Wam pomogą. Jeżeli zamierzacie jednak zrobić sami, pamiętajcie, aby dobrze schłodzić masło, jak i resztę składników.
Podoba ci się? Polub nas
Składniki na krem czekoladowy:
- 300 ml śmietany kremówki,
- miąższ z laski wanilii,
- 2-3 łyżki cukru,
- 350g gorzkiej czekolady,
- 70g cannabutter
Do podania:
- owoce: truskawki, maliny, jagody…
- mięta,
- cukier puder
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i dodajemy masło. Opuszkami palców wcieramy masło (zimne) w mąkę. Robimy tak do czasu, aż mikstura przybierze formę okruszków. Dodajemy żółtka i cukier i dalej mieszamy, do momentu gdy uformuje się ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, trzeba dodać odrobinę zimnej wody.Wykładamy kawałki ciasta na omączony blat po prostu sklejamy w kulkę, ale nie wyrabiamy. Tak zrobione ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po upływie 60 minut wyjmujemy ciasto i na lekko omączanym blacie, musimy je rozwałkować i wyłożyć foremkę/foremki. Widelcem robimy dziurki w cieście. Foremki wyłożone ciastem przykrywamy papierem do pieczenia i do każdej wsypujemy troche ryżu, bądź fasoli, żeby ciasto było dobrze dociśnięte. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy tarty na ok. 15 minut. Zdejmujemy papier i ryż/fasolę i jeszcze na kilka minut wkładamy ciasto do piekarnika. Wyjmujemy i powinno być gotowe.
Teraz zabieramy się za krem. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i wanilię i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i masło. Mieszamy, aż wszystko ładnie się rozpuści. Studzimy trochę nasz krem i wlewamy do tart. Tarty muszą posiedzieć teraz troche w lodówce, ok. 2-3 godziny. Podawać ze świeżymi owocami.