Konopna kuchnia: Pieczona dynia piżmowa

0
pieczona dynia piżmowa konopna kuchnia
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana

Jeżeli jesteście wegetarianami, albo po prostu lubicie czasami wszamać jakieś dobre warzywko, ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, do której świetnie pasuje dip czosnkowy, z pewnością przypadnie do gustu nie jednej osobie. Do tego przepisu użyłem dyni piżmowej, dlatego że Zagranico są one bardzo popularne, ale nie widzę żadnych przeszkód jeżeli chcielibyście użyć normalnej dyni.

Składniki:

  • 1 duża dynia piżmowa,
  • Łyżeczka chili w proszku,
  • Pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • Pół łyżeczki suszonej szałwii,
  • Laska cynamonu, lub pół łyżeczki cynamonu w proszku
  • 2 łyżki oleju z nasion konopi, lub oliwy z oliwek

Dip:

growshop, growbox
growshop, growbox
growshop, growbox
growshop, growbox
  • Łyżka oleju z nasion konopi, lub oliwy z oliwek
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • Łyżeczka soku z cytryny,
  • Sól i pieprz

pieczona dynia z marihuaną

Naszą dynię piżmową upieczemy razem ze skórką, dlatego też nie będziemy jej obierać, ale za to trzeba ją umyć. Umytą dynię należy przekroić wzdłuż. Potrzebny będzie Wam do tego duży i ostry nóż, albo tasak. Wyjmujemy ze środka nasiona, ale nie wyrzucamy, jeszcze nam się przydadzą.

Przepołowioną dynię, kroimy dalej na „paski” o grubości 3-4cm (jak na zdjęciu).  Wrzucamy kawałki dyni do dużej miski i dodajemy po kolei przyprawy i olej. Jeżeli używacie całej laski cynamonu, połamcie ją na kilka kawałków. Dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie kawałki dyni były równomiernie pokryte.

Podoba ci się? Polub nas

Wrzucamy dynię do naczynia w którym będziecie ją piec, posypujemy zachowanymi wcześniej nasionami i przykrywamy wszystko folią aluminiową. Pieczemy w w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 35 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10. Dzięki temu dynią będzie bardziej chrupiąca.

W międzyczasie, albo nawet kilka godzin wcześniej, przygotowujemy sos. Drobno siekamy ząbek czosnku i zalewamy go olejem/oliwą. Zostawiamy na godzinę. Teraz wystarczy już tylko wymieszać „czosnkowy olej” z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

Promocja
Promocja
Promocja
Promocja