Przepis na deser konopny – Fondant czekoladowy z masłem orzechowym

1
smakowity deser z marihuaną
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana

Jak zapewne większość z Was już słyszała, dziś obchodzimy Tłusty Czwartek. Szaleństwo! Pączki, faworki, wypieki, słodkocie i wszystko na co tylko macie ochotę. A jakby tak całkowicie przesadzić i zamiast pączków zrobić coś o niebo lepszego i to w dodatku konopnego?

Fondant czekoladowy z masłem orzechowym

Składniki 3-4 porcje (zależy od wielkości foremek)

200g gorzkiej czekolady,

growshop, growbox
growshop, growbox
growshop, growbox
growshop, growbox

50g cukru,

100g cannabutter

6-8 łyżek masła orzechowego (gładkiego, bez kawałków orzechów)

2 jajka, plus 2 żółtka,

40g mąki

Do podania :

kakao,

świeża mięta i owoce.

W kąpieli wodnej, lub w granuszku na małym ogniu topimy masło i czekoladę. Czekoladę najlepiej połamać na drobne kawałki, wtedy rozpuści się szybko i równomiernie. W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dodatkowe żółtka i cukier. Kiedy cukier i jajka są dobrze połączone, dodajemy masę czekoladową i mąke. Waże, żeby mąka była przesiana. Sprawi to, że fondanty będą bardziej puszyste i lepiej wyrosną. Całość mieszamy dokładnie, ale powoli i delikatnie. Kiedy masa jest już gęsta i jednolita, smarujemy foremki masłem (możecie użyć zwykłego, lub zielonego) i nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Każdą foremkę wypełniamy masą do ok. 2/3 objętości. Następnie dodajemy po 2 łyżki masła orzechowego i dopełniamy resztą masy czekoladowej. Pieczemy przez 25-30 minut. Fondanty sa obłędnie słodkie, dlatego dobrze jest mieć pod ręką świeżą mięte i owoce. Super rzecz na Tłusty Czwartek.

Dawid Popielec

Promocja
Promocja
Promocja
Promocja

1 KOMENTARZ

Comments are closed.