Niewiele osób wie, że na Śląsku tradycyjnym daniem wigilijnym jest zupa z konopi, czyli siemieniotka, zwana też konopiotką. Gotuje się ją z siemienia, czyli nasienia konopnego.
Przygotowanie tej potrawy nie jest proste, bo ziarna konopi mają bardzo twarde łupiny. Trzeba więc najpierw namoczyć je (najlepiej dobę przed gotowaniem), a dopiero potem ugotowane do miękkości miażdżyć, przecedzić przez sito, a miąższ zagotować na mleku.
Jest to potrawa bardzo zdrowa. Ziarna konopi zawierają wszystkie potrzebne aminokwasy i kwasy tłuszczowe, łatwostrawne białko, znacznie lepsze od sojowego, odżywcze minerały (wapń, potas, fosfor, żelazo), błonnik i witaminy (B i E).
Hodowla konopi do produkcji włókienniczej, spożywczej i olejarskiej jest w Polsce bardzo słabo rozpowszechniona w porównaniu np. z Czechami, gdzie powstały technologie łuskania twardych konopnych ziaren. Powstają inicjatywy gospodarcze, żeby sprowadzać już wyłuskane ziarna konopi do Polski.
Źródło: dziennikzachodni.pl