Hemp – konopie przemysłowe, od stuleci używane jako materiał budowlany, włókienniczy czy nawet paliwo teraz okazują się być niezwykle cennym źródłem kwasów, białka i witamin. Czy konopie włókniste to nowa superżywność?
Już nie musisz sięgać po modne ostatnio nasiona chia czy lnu by uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe i witaminy. Nasiona jednej z najstarszych roślin uprawnych, hodowanej już 10 tyś lat temu na terenach dzisiejszego Tajwanu, są o wiele potężniejszym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Mowa o konopiach włóknistych.
Według najnowszych badań olej z hempu zawiera:
- kwas linolowy (55%) – ochrona przed chorobą nowotworową, chorobami układu krążenia, cukrzycą),
- kwas α-linolenowy (16%) – walka z nadciśnieniem, stwardnieniem rozsianym, profilaktyka zawału serca,
- kwas oleinowy (11%) – zmniejszone ryzyko występowania miażdżycy i chorób serca, łagodzenie objawów depresji
- duże stężenie witaminy E (3x więcej niż w leju lnianym!) – czyli „witamina młodości”, opóźniająca proces starzenia się skóry
Podoba ci się? Polub nas
Nie tylko stężenie dobroczynnych substancji jest wyższe ale i sama roślina po prostu rośnie szybciej niż jej odpowiedniki. W porównaniu z chia czy lnem aż o 25%. Poza tym, nasiona konopi są nie tylko zdrowe ale i smaczne. Najwyższa pora dopisać je do swojej listy zakupów!
Źródło: Lane TR, herb.co