Składniki:
- 80g zielonego mła, plus 1 łyżeczka do orzechów,
- 150g białej czekolady,
- 100g wiorków kokosowych,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki migdałów w proszku,
- orzechy np. laskowe, migdały, chociaż ja użyłem orzechów nerkowca,
- łyżka miodu
Wiórki kokosowe prażymy delikatnie na suchej patelni. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło ucieramy w misce z cukrem, aż zrobi się trochę miękkie i puszyste. Dolewamy roztopioną czekoladę, dodajemy połowę wiórków kokosowych i migdały w proszku. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Podoba ci się? Polub nas
W tym czasie przygotowujemy orzechy. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i łyżkę miodu. Dodajemy orzechy i co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu smażymy przez 5 minut. Wyciągamy miksturę z lodówki, formujemy kulki i nadziewamy orzeszkiem. Obtaczamy w pozostałych wiórkach i znowu na chwilę do lodówki. Gotowe.
Ten fioletowy sos to coulis z czarnych jagód i czerwonych porzeczek. Owocowe dodatki świetnie komponują sie z tymi, pysznymi, ale bardzo słodkimi kulkami.