Roślinne mięso z konopi ma podbić rynek spożywczy

0
Bogate w białko, błonnik i smakiem bardzo przypominające zwykłe mięso. To innowacyjny produkt, który już w przyszłym roku ma podbić rynek spożywczy w Nowej Zelandii. Mięsny zamiennik będzie w stu procentach produktem roślinnym, a jego głównym składnikiem będą konopie.
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana
Bogate w białko, błonnik i smakiem bardzo przypominające zwykłe mięso. To innowacyjny produkt, który już w przyszłym roku ma podbić rynek spożywczy w Nowej Zelandii. Mięsny zamiennik będzie w stu procentach produktem roślinnym, a jego głównym składnikiem będą konopie.

Do wprowadzenia konopnego mięsa na rynek przygotowuje się nowozelandzki startup Sustainable Foods, bardziej znany ze swojej marki detalicznej The Craft Meat Co. Produkt ma się pojawić w hurtowniach i sklepach na początku 2021 r.

Konopne mięso ma zawierać nie tylko dużo białka, ale także aż 19 proc. błonnika, którego w tradycyjnych produktach mięsnych nie ma. Nowy produkt, który trafi na nowozelandzki rynek, jak potwierdza producent smakiem przypominać będzie mięso z kurczaka.

Oferują bogate w konopie produkty

Firma z Nowej Zelandii ma już w swojej ofercie szereg produktów pochodzenia roślinnego, mających być zamiennikami mięsa. Niektóre z nich zawierają nasiona konopi, ale w żadnym jak dotąd konopie nie stały się podstawowym składnikiem.

growshop, growbox
growshop, growbox
growshop, growbox
growshop, growbox

– Większość naszych produktów zawiera już konopie ze względu na ich wartość odżywczą, ale nowy analog mięsa będzie używał konopi jako bazy, co oznacza, że będzie miał całkowitą zawartość białka konsumpcyjnego wyższą niż w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego ze względu na to, że konopie są naturalnie bogate w białko – powiedział współzałożyciel Sustainable Foods, Kyran Rei.

Źródło: www.national-geographic.pl

Promocja
Promocja
Promocja
Promocja