Pizza jak smakuje każdy wie. Ale nie każdy ma świadomość tego, że połączenie sera poddanego obróbce termicznej, mąki pszennej oraz drożdży to źródło groźnych tłuszczy trans, ogromnej ilości cukru a także białek nie trawionych przez nasz układ pokarmowy (gluten). W efekcie spożywamy bardzo zaburzający naszą równowagę kwasowo zasadową posiłek, który jest ciężkostrawny i do tego żeby go strawić zużywamy ogromne pokłady naszej energii.
Zdrowa pizza – ona istnieje!
Jeśli zależy Ci na zdrowiu i dobrym samopoczuciu a nie potrafisz odmówić sobie pizzy przygotuj zdrowszą alternatywę z wykorzystaniem mąki konopnej, a zamiast sera użyj treściwych, bogatych w białko warzyw. Gdy całość polejesz surową oliwą z oliwek i posypiesz zielonymi listkami rukoli na pewno nie pożałujesz, że wybrałeś taką właśnie wersję. Pizza konopna jest także idealnym posiłkiem dla osób na bezmięsnej i bezlaktozowej diecie. Osoby unikające glutenu mogą zastąpić mąkę pszenną mąką ryżową lub jaglaną.
Nawet jeśli nie musisz eliminować pewnych pokarmów warto zacząć wprowadzać nowe nawyki, polegające na stopniowym zastępowaniu mniej korzystnych składników dań tymi zdrowszymi. Stąd przepis na pizzę 50/50 z mąki pszennej i konopnej, która aktualnie smakuje mi bardziej niż pizza na mące pszennej.
Przepis na pizzę konopną
Składniki:
- 1 szklanka mąki konopnej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 60g drożdży
- ¼ szklanki mleka roślinnego
- ¼ szklanki wody mineralnej, gazowanej
- 1 batat
- 300g rukoli
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- sos z pomidorów
- bazylia suszona
- oregano suszone
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i konopną połączyć w wysokim naczyniu. Drożdże rozpuścić w mleku i wodzie gazowanej i połączyć z mąką. Ciasto ugniatać do otrzymania zwartej masy, wtedy odstawić na 20 min w ciepłym miejscu.
Ciasto na pizze konopną
Warzywa umyć i pokroić w plastry. Sos pomidorowy wraz z pokrojonym drobno czosnkiem, bazylią, oregano i szczyptą soli poddusić na patelni do uwolnienia aromatu.
Ciasto nakładać na posmarowaną tłuszczem blaszkę, można zastosować papier do pieczenia. Sos pomidorowy nałożyć na ciasto, całość przykryć pokrojonymi warzywami. Piec przez 15 – 20 min w piekarniku ustawionym na 250 stopni C. Pizzę podawać ze świeżą rukolą polaną oliwą z oliwek.
Smacznego!