![Pizza konopna](https://www.cannabisnews.pl/wp-content/uploads/2017/04/pizza-konopna-3.jpg)
Pizza jak smakuje każdy wie. Ale nie każdy ma świadomość tego, że połączenie sera poddanego obróbce termicznej, mąki pszennej oraz drożdży to źródło groźnych tłuszczy trans, ogromnej ilości cukru a także białek nie trawionych przez nasz układ pokarmowy (gluten). W efekcie spożywamy bardzo zaburzający naszą równowagę kwasowo zasadową posiłek, który jest ciężkostrawny i do tego żeby go strawić zużywamy ogromne pokłady naszej energii.
Zdrowa pizza – ona istnieje!
Jeśli zależy Ci na zdrowiu i dobrym samopoczuciu a nie potrafisz odmówić sobie pizzy przygotuj zdrowszą alternatywę z wykorzystaniem mąki konopnej, a zamiast sera użyj treściwych, bogatych w białko warzyw. Gdy całość polejesz surową oliwą z oliwek i posypiesz zielonymi listkami rukoli na pewno nie pożałujesz, że wybrałeś taką właśnie wersję. Pizza konopna jest także idealnym posiłkiem dla osób na bezmięsnej i bezlaktozowej diecie. Osoby unikające glutenu mogą zastąpić mąkę pszenną mąką ryżową lub jaglaną.
![Pizza konopna z rukolą](https://www.cannabisnews.pl/wp-content/uploads/2017/04/pizza-konopna-z-rukola.jpg)
Nawet jeśli nie musisz eliminować pewnych pokarmów warto zacząć wprowadzać nowe nawyki, polegające na stopniowym zastępowaniu mniej korzystnych składników dań tymi zdrowszymi. Stąd przepis na pizzę 50/50 z mąki pszennej i konopnej, która aktualnie smakuje mi bardziej niż pizza na mące pszennej.
Przepis na pizzę konopną
Składniki:
- 1 szklanka mąki konopnej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 60g drożdży
- ¼ szklanki mleka roślinnego
- ¼ szklanki wody mineralnej, gazowanej
- 1 batat
- 300g rukoli
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- sos z pomidorów
- bazylia suszona
- oregano suszone
- 1 ząbek czosnku
![Składniki na pizzę](https://www.cannabisnews.pl/wp-content/uploads/2017/04/maka-konopna-i-pszenna.jpg)
![Mąka pszenna i konopna](https://www.cannabisnews.pl/wp-content/uploads/2017/04/maka.jpg)
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i konopną połączyć w wysokim naczyniu. Drożdże rozpuścić w mleku i wodzie gazowanej i połączyć z mąką. Ciasto ugniatać do otrzymania zwartej masy, wtedy odstawić na 20 min w ciepłym miejscu.
Ciasto na pizze konopną
![Ciasto konopne na pizze](https://www.cannabisnews.pl/wp-content/uploads/2017/04/ciasto-konopno-pszenne.jpg)
Warzywa umyć i pokroić w plastry. Sos pomidorowy wraz z pokrojonym drobno czosnkiem, bazylią, oregano i szczyptą soli poddusić na patelni do uwolnienia aromatu.
![Pizza konopna z warzywami](https://www.cannabisnews.pl/wp-content/uploads/2017/04/pizza-batat-cebula-papryka.jpg)
Ciasto nakładać na posmarowaną tłuszczem blaszkę, można zastosować papier do pieczenia. Sos pomidorowy nałożyć na ciasto, całość przykryć pokrojonymi warzywami. Piec przez 15 – 20 min w piekarniku ustawionym na 250 stopni C. Pizzę podawać ze świeżą rukolą polaną oliwą z oliwek.
![Pizza z mąką konopną](https://www.cannabisnews.pl/wp-content/uploads/2017/04/pizza-konopna.jpg)
![Pizza konopna z rukolą](https://www.cannabisnews.pl/wp-content/uploads/2017/04/pizza-konopna-z-warzywami.jpg)
Smacznego!