Konopny liść – najbardziej charakterystyczna część rośliny i jego zastosowania kulinarne!

0
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana

Dla jednych jest symbolem wolności i swobodnego dostępu do rośliny. U innych budzi lęk czy wywołuje śmiech. Widok zielonego liścia konopnego zazwyczaj wywołuje emocje, problem w tym, że nie tylko pozytywne. Postawy negatywne mogą być związane z brakiem wiedzy i uprzedzeniami, które są efektem wielu lat indoktrynacji na temat konopi. Sposobem na ich zmianę może być edukacja albo kontakt bezpośredni z tym surowcem i wykorzystanie go w kuchni! „Odkłamywanie konopi przez gotowanie” – takie rozwiązanie promuje autorka projektu „Konopie w kuchni” – blogerka Smiling Spoon. Podczas jej nadchodzących warsztatów kulinarnych uczestnicy przygotują potrawy z produktami z konopi, między innymi ze świeżych liści. 

Świadomość społeczeństwa dotycząca konopi, ich właściwości oraz wykorzystania w kuchni wciąż rośnie, niestety dalej przez wiele osób ta roślina jest postrzegana jako szkodliwa, dlatego tak ważne jest odkłamywanie stereotypów związanych z konopiami. Edukacja jest ważnym elementem walki z negatywnymi postawami ludzi wobec rośliny, jednak dużo skuteczniejsze jest wejście w kontakt z nią, degustowanie produktów konopnych, testowanie ich na sobie, przygotowania potraw z ich dodatkiem i częstowanie najbliższych. „W taki sposób będzie łatwiej przekonać nam inne osoby, że konopie to bezpieczna i bardzo zdrowa roślina, która dawniej była powszechnie uprawiana na polskich ziemiach” – proponuje blogerka. Już 16 października odbędzie się kolejna, jesienna edycja jej warsztatów kulinarnych online, podczas których tematem przewodnim będzie wykorzystanie w kuchni surowca jakim są liście konopne. Jej blog smilingspoon.pl to pierwszy w Polsce blog kulinarny poświęcony kuchni konopnej, jest też autorką konopnych książek kulinarnych, między innymi ostatnio wydanej pozycji „Konopie i marihuana w kuchni”.

Udział w wydarzeniu to nie tylko okazja do pogłębienia praktycznych umiejętności gotowania z konopiami, oprócz części warsztatowej odbędzie się też godzinny wykład poświęcony właściwościom konopi i ich wpływu na ludzki organizm. Całość odbywa się w kameralnej grupie do 15 osób, atmosferze wzajemnej wymiany doświadczeń i przede wszystkim świetnej zabawy.

growshop, growbox
growshop, growbox
growshop, growbox
growshop, growbox

Pesto z konopnych liści, liście smażone w cieście. Jakie inne potrawy będą przygotowywać uczestnicy warsztatów?

Jesienna edycja ze względu na okres konopnych żniw stawia na wykorzystanie konopnych liści, to będzie temat przewodni warsztatów, nie oznacza to jednak, że przepisy będą monotonne. Podczas warsztatów uczestnicy nauczą się także jak przygotować domowe ekstrakty z kwiatostanów, w tej edycji będzie to mleko infuzowane CBD / THC, które potem będzie wykorzystane w przepisie na karmelowy budyń na mleku konopnym.

Oprócz tego uczestnicy poznają też potencjał kulinarny żywności z konopi siewnych, do którego wstępem będzie nauka przygotowania konopnego nabiału: mleka i jogurtu. Z dań obiadowych uczestnicy przygotują konopne naleśniki z wegańskim łososiem, kaparami i pesto z liści konopi. Całą przygodę dopełnią pyszne kulki mocy z białkiem konopnym, które z pewnością przyjemnie pobudzą kubki smakowe. Łącznie będzie to 8 receptur z udziałem konopi.

Dlaczego warto wziąć udział w warsztatach?

Bo jest to niepowtarzalna okazja by zdobyć nową wiedzę praktyczną i teoretyczną od osoby, która zajmuje się tematem od wielu lat, no i wziąć udział w pierwszych takich warsztatach organizowanych w Polsce. W cenie warsztatu osoby otrzymują także książki autorki oraz zestaw wyjątkowych produktów konopnych, potrzebnych do przygotowania potraw, marki Full Spectrum. W zestawie znajdują się między innymi: nasiona konopi łuskane, olej z nasion konopi, białko konopne, 5g suszu CBD, herbatka konopna oraz surowe liście konopne. Warsztat daje uczestnikom wyjątkowy pakiet wiedzy i doświadczenia oraz narzędzia do ich pogłębiania i kontynuowania przygody z kuchnią konopną.

 Jeśli jesteś fanem kuchni konopnej, ale brak Ci pewności siebie i podstaw merytorycznych, albo poszukujesz ciekawych i zdrowych inspiracji kulinarnych, a może nie masz pojęcia o konopiach i chcesz poznać podstawowe informacje o roślinie i jej obróbce w kuchni? W każdym z wymienionych przypadków z pewnością nie będziesz zawiedziony udziałem w tym warsztacie. Poza tym będzie to doskonała okazja do poznania nowych smaków i przetestowania działania konopi na sobie. 

Więcej informacji o tym wydarzeniu znajdziesz tutaj.

Warsztaty kulinarne Konopie i marihuana w kuchni

Promocja
Promocja
Promocja
Promocja